ΚΥΠΡΟΣ: Έρχονται εξώδικα «διαρκείας» για όσους δεν παρέχουν επαρκή προσβασιμότητα σε ΑμεΑ

Να μην ανεγείρεται ουδεμία οικοδομή στην Κύπρο, εκτός αν όλα τα επίπεδά της είναι προσβάσιμα στα ανάπηρα πρόσωπα, ζητά η Οργάνωση Παραπληγικών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρη Λαμπριανίδη, στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η υπό προώθηση νομοθεσία περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών θα πρέπει να προνοεί ποινή με εξώδικο πρόστιμο σε όσους επιλέγουν να παρανομούν σε θέματα προσβασιμότητας, όταν αυτά μπορούν να διορθωθούν αλλά δεν διορθώνονται από τους αρμοδίους.

Αίτημα της Οργάνωσης είναι να υιοθετηθεί στη νέα νομοθεσία η επανέκδοση του εξωδίκου ανά δύο εβδομάδες ή ένα μήνα, μέχρι το κτίριο ή το υποστατικό να καταστεί προσβάσιμο στα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Όπως υποστηρίζει η Οργάνωση, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση το εξώδικο θα παράσχει τη δυνατότητα άμεσης επιβολής ποινής, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα, που οι καταγγελίες οδηγούνται από την οικεία Τοπική Αρχή ενώπιον της Δικαιοσύνης, όπου η εκδίκαση της υπόθεσης διαρκεί για χρόνια.

Προτείνουν «εξώδικο διαρκείας» και ειδικό ταμείο

Οι παραπληγικοί καταγγέλουν ότι με το σημερινό σύστημα όσοι οδηγούνται στα Δικαστήρια εξακολουθούν να λειτουργούν τα υποστατικά τους χωρίς να δημιουργούν τις απαραίτητες προσβάσεις για κινητικά ανάπηρους, μέχρι να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις.

Θεωρούν, λοιπόν, ότι η θέσπιση του «εξωδίκου διαρκείας» θα εφοδιάσει τις Τοπικές Αρχές με ένα δυνατό εργαλείο το οποίο θα συμβάλλει στην άμεση επιβολή των προβλεπόμενων ποινών.

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, εκτός από τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει πρόβλεψη για την πρόσβαση ΑμεΑ λόγω αμέλειας ή αδιαφορίας των υπευθύνων των υποστατικών, διεκδικεί την επιβολή εξωδίκων και σε περιπτώσεις όπου οι κινητικά ανάπηροι δεν μπορούν να εισέλθουν σε οικοδομές λόγω κακοτεχνιών, όπως είναι οι στενοί διάδρομοι μεταξύ των κολόνων κ.ά.

Όσον αφορά στα χρήματα που θα εισπράττονται από τα εξώδικα, η Οργάνωση εισηγείται τη δημιουργία ειδικού ταμείου για την προώθηση θεμάτων προσβασιμότητας, στο οποίο να κατατίθενται τα όποια έσοδα προκύψουν από την εφαρμογή του μέτρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *