Μηδενική προσβασιμότητα για τα Ατομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ) στην δυτική Ελλάδα

Αφιλόξενη συνεχίζει να αποδεικνύεται  η πόλη του Πύργου για τα άτομα με κινητικά προβλήματα.
Δεκάδες συμπολίτες μας, καθημερινά δίνουν την δική τους μάχη προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν τόσο σε δημόσιες υπηρεσίες, όσο και σε επιχειρήσεις της πόλης.
Ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τα υποκαταστήματα των τραπεζών καθώς τα περισσότερα εξ΄αυτών δεν διαθέτουν ράμπα αλλά ούτε και είσοδο για τους ανθρώπους με αναπηρία.
Όπως επισήμανε ο οργανωτικός γραμματέας του Συλλόγου Παραπληγικών-Κινητικά Αναπήρων και ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Πύργου Γιώργος Παπανικολόπουλος, ο σύλλογος στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2016 απέστειλε προς όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών έγγραφο, το οποίο υπογράφει και ο πρόεδρος Παντελής Παπαναγιώτου με το οποίο επισημαίνεται: «Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας, διότι παρότι είμαστε πελάτες σας, δεν υπάρχει πρόσβαση στο νέο κτίριο που στεγάζεστε κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εξυπηρετηθούμε.
Την  κατάσταση, μέχρι στιγμής «σώζει» η εκάστοτε ευαισθησία των υπαλλήλων σας που μας εξυπηρετούν εκτός του χώρου της τράπεζας, με τα γνωστά μειονεκτήματα (καιρικές συνθήκες- ασφάλεια συναλλαγής). Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με τον νέο πολεοδομικό κανονισμό, θα πρέπει ο χώρος συναλλαγών να πληροί τις προδιαγραφές για ΑμεΑ (ράμπα εισόδου- εξόδου, ΑΤΜ προσβάσιμο).
Ως εκ τούτου παρακαλούμε όπως σε εύλογο χρονικό διάστημα αποκαταστήσετε την προσβασιμότητα τη στιγμή μάλιστα που ως πελάτες σας, πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να εξυπηρετηθούμε. Επιφυλασσόμενοι να πράξουμε τα δέοντα που η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλει για τις συναλλαγές και στα πλαίσια της συνεργασίας παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».
Κλειστές πόρτες 
Όπως επισήμανε μιλώντας στην «Πρώτη» ο Γιώργος Παπανικολόπουλος μέχρι και σήμερα κανένα από τα υποκαταστήματα των τραπεζών δεν έχει απαντήσει στο αίτημα για προσβασιμότητα, ενώ ακόμα και το τραπεζικό υποκατάστημα το οποίο διαθέτει ράμπα για τα άτομα με αναπηρία και ειδική πόρτα εισόδου -εξόδου, πολλές φορές αδυνατεί να εξυπηρετήσει καθώς σύμφωνα με τους αρμοδίους, «μπλοκάρει» η πόρτα.
«Κανείς δεν μας έχει απαντήσει, παρά το ότι έχει παρέλθει το εικοσαήμερο το οποίο ορίζεται από το Νόμο, για τις κινήσεις που προτίθενται να κάνουν για την πρόσβαση των ΑμεΑ, ενώ κανένα τραπεζικό υποκατάστημα δεν έχει ξεκινήσει διαδικασία κατασκευής ράμπας προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση.
Υπάρχει ένα υποκατάστημα τράπεζας που διαθέτει πρόσβαση, ωστόσο υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αφού δημιουργούνται καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση μας, αφού είτε καθυστερούν να ανοίξουν την πόρτα είτε μας λένε ότι η πόρτα μπλοκάρει και εμείς περιμένουμε πολλές φορές πάνω από μισή ώρα για να μπορέσουμε να εξυπηρετηθούμε.
Εκτός από την ράμπα δεν υπάρχει πόρτα για να μπούμε στα υποκαταστήματα. Η πόρτα-θάλαμος που εισέρχονται οι πολίτες, δυστυχώς δεν χωράει το αναπηρικό αμαξίδιο».
Ερωτηθείς από την «Πρώτη» για το τι σκοπεύει ο σύλλογος να πράξει μπροστά στην αδιαφορία των υπευθύνων των τραπεζικών υποκαταστημάτων, που δεν μπήκαν καν στον «κόπο» να απαντήσουν στο αίτημα για πρόσβαση των πελατών τους-ατόμων με αναπηρία- ο κ. Παπανικολόπουλος δήλωσε: «Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την πρόσβαση μας, τόσο στα τραπεζικά υποκαταστήματα αλλά και σε όλες τις υπηρεσίες που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, δημόσιες ή ιδιωτικές ακόμα και στα εμπορικά αλλά και στα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα.  Η πρώτη κίνηση μας θα είναι να ζητήσουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες (πολεοδομία, υγειονομικό) να κάνουν τους ελέγχους που προβλέπονται από το νόμο, στο κομμάτι της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία, καθώς πολλές φορές νοιώθουμε ότι μας αντιμετωπίζουν με ρατσισμό.
Πρέπει όμως να πούμε ότι υπάρχουν και κάποιοι λίγοι οι οποίοι ευαισθητοποιήθηκαν και έχουν προσπαθήσει με πολλούς τρόπους να εξυπηρετήσουν τους ανθρώπους με αναπηρία, τοποθετώντας ακόμα και αποσπώμενες ράμπες».
 Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστολή του συλλόγου έχει κοινοποιηθεί και στο υποκατάστημα του ΟΤΕ στον Πύργο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *